top of page

Így hekkelje meg gyermeke, unokája zenei ízlését

Frissítve: 2023. aug. 4.

Köszönöm, hogy itt van velem, és a számos módon eltölthető idejéből szán néhány percet soraim elolvasására.


Természetesen semmi ördögi ármányt nem áll szándékomban elkövetni az ifjúság ellen, ugyanakkor talán már Önben is felmerült a kérdés, hogy a fejhallgatóval bedugaszolt fülű, pop- vagy rock slágereket hallgató fiatalokból hogyan nevelhetünk klasszikus zenét kedvelő embereket. A nevelés nem is jó szó erre, sokkal inkább a segítés fejezi ki a szándékot.

A gyors információcsere, az ezernyi impulzus korában lehetetlen küldetésnek tűnik egy kamaszt "rászoktatni" a klasszikus zenére. Miért is érdekelné egy "ősrégi" dolog, ami nincs legalább minimum remixelve. Nem is várhatjuk el egy útkereső, aktív, tapasztalásokat igénylő tinitől, hogy beüljön egy koncertterembe, ahol "karót nyelt öltönyösök" játszanak számára ismeretlen, lassú és unalmas zenét.


A fiatalság kora arra van, hogy hallgassák az aktuális könnyűzenei slágereket, és a nevelők, köztük a szülők feladata is, hogy néha ebbe bele csempésszenek egy kis komolyzenét. Például vacsora közben nem tévét néznek, hanem beraknak egy lejátszási listát vagy, ami még a nagymamák számára is kivitelezhető, egy komolyzenei CD-t – akár egy Rákász-lemezt is.

Ez a dolgunk, hogy odategyük a fiatalok asztalára, s ha ott van, akkor olyan 30-35 éves koruk körül visszatalálnak majd hozzá. Amikor mindenféle gond nyomasztja az embert, akkor inkább olyasmi felé nyúl, ami megnyugtatja. A klasszikus zene feltételez valamennyi érettséget, igényt arra, hogy az ember el akar jutni egy magasabb életminőségig.


Adjuk meg az esélyt gyermekeinknek, hogy tudjanak erről az útról, tudják, hogy ez a lehetőség is elérhető számukra.


Koncertjeimet ezzel együtt a 21. századi, a világot a szemével fogyasztó embernek is élvezetessé tettük, így az érdeklődő gyermekeket nyugodtan lehet hozni.


Akár minőségi ajándék is lehet egy-egy klasszikus zenei meglepetés koncertjegy, vagy akár CD-lemez formájában.

Baráti üdvözlettel:

Rákász Gergely


U.i.: Weboldalamon vagy koncertjeim végén lehetősége van lemezeim megvásárlására. Örömmel dedikálom is a helyszínen.

245 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page