top of page

BIOGRÁFIA

RÁKÁSZ GERGELY

15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét.
2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, máig több mint 2000 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban.

Egyedi látásmódja, emberi megközelítése a zenetörténetből vett érdekes háttértörténetekkel úgy teszi élővé a komolyzenét, mintha az alkotók a személyes jóbarátaink lettek volna, a korszakokat pedig amelyekben éltek magunk is megéltük és bejártuk volna.

Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével széles közönséghez közelítette a klasszikus zenét és a hangszert.
 

Rákász Gergely nem csupán orgonál, innovatív előadásai ritkán látott különlegességek.
Bachalley” projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t.
Lords of the Organ” sorozata évek óta a hazai és nemzetközi fesztiválok népszerű műsorszáma, exkluzív szabadtéri változata a „Castle Edition” – az elmúlt években megújult kastélyok és várak lenyűgöző háttereivel – egyedi színfolt a kulturális palettán.
A koronavírus idején elsőként tartott „Platókoncerteket,” egy teherautót használva színpadként, amelyeket mindenki az ablakából követhetett, hogy könnyebben viselhető legyen a világszerte megkövetelt „maradj otthon” felhívás. Igazi aréna koncertek voltak ezek egy-egy lakótelep közepén, megmutatva a hangszer show arcát, ezreket szabadítva fel a bezártság alatt.
Bach és Bacchus” műsorában minden felhangzó műalkotáshoz karakterében illő bor kerül, a gourmet közönség különleges élvezete kedvéért.
Iskolaprogramja” keretein belül több mint 100 magyar iskolában szólaltak meg hangversenyei, közel 60 000 diák ismerkedett általa a klasszikus orgona zenével.

 

Jótékonysági projektjeiben, közönségével együtt számos nemes célt támogat, melyek közül a legjelentősebb talán a Böjte Csaba testvér Tusnádi Gyermekotthonában élők jobb sorsa.

Játszott a Dán Koronahercegnőnek, Magyarország Miniszterelnökének, és a WHO-nak.
A 2018-ban indított alapítványa fiatal tehetségeket karol fel, és az anyaország határain túl élő magyar közösségeknek szervez koncerteket, mindegyikre egy-egy öltésként tekintve két elszakított nemzetrész között.


Tizenhárom szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa Győr Pro Urbe díjas Kulturális nagykövete, Templomos lovag.
 

bottom of page