top of page

ALAPÍTVÁNY

KEDVES ÉRDEKLŐDŐ!

Az alapítványom határon túli kis településeken és szórványban élő magyar közösségeknek szervez hangversenyeket és fiatal tehetségeket karol fel. Minden megvalósult koncertre úgy tekintünk, mint egy-egy öltésre két elszakított nemzetrész között a művészet erejével.

Az alapítvány munkájában többek között olyan legendás művészek és alkotók is szerepet vállaltak, mint Bogányi Gergely, vagy Sárik Péter, Tolvaly Ferenc, Kautzky Armand, Bősze Ádám és Rátóti Zoltán. Az alapítvány fővédnöke Gróf Zichy Eszter.


Munkánk kettős. Először is lehetőséget adunk fiatal muzsikusoknak, hogy színpadon gyakoroljanak. Nagyszerű felkészítő tanáraink vannak, tehetséges és szorgalmas gyerekeink, de minden odaadás és szorgalom egy pillanat alatt összeomolhat a színpadi nyomás alatt, amire nem lehet az iskolapadban felkészülni. Ez sokszor választóvonal egy előadó karrierjében.
Amikor színpadra állunk emberből művésszé válunk, de cipeljük magunkkal a testünket, amelyik fáradt, éhes vagy szomorú, aggódik és stresszben van. Játszunk hidegben és előfordul, hogy a szemünkbe tűz a nap vagy, hogy a kottát elfújja a szél. Gyorsabban dobog a szívünk, alig kapunk levegőt, kiszárad a torkunk és néha megremeg a kezünk.


Ez azonban megszokható. Ötven, száz, kétszáz koncert után az ember már csak mosolyog az újabb kihívásokra, Ön pedig kedves hallgató már nem az embert látja a színpadon, aki éhes vagy aggódik, hanem a művészt, aki átlényegült és biztonsággal teremt kapcsolatot Ön és a műalkotások között.


Tisztelet és hála minden felkészítőnek, minden fiatalnak a szorgalmáért, a családjaiknak a támogatásukért, és boldogok vagyunk, hogy ezzel a lehetőséggel az alapítványommal mi is hozzátehetünk egy kicsit a sikereikhez. Egy megnyert verseny, sikeres felvételi egy zenekarba, lépések az ismertség felé, teltházas koncertek, ahol elbűvölik Önöket, mind múlhat azon, hogy otthonosan mozognak-e a színpadon.
 

BENCÉSEK.jpg

A munkánk másik oldala az, hogy hol vannak ezek a színpadok.
Egy alkalommal kis faluban játszottam Erdélyben, ahol a koncertem után a meghívóm a könnyeivel küszködve azt mondta: "művész úr, ilyen itt soha nem volt, és valószínű soha nem is lesz többet." Nos, ha rajtam, rajtunk múlik, tévedett. - Igazából az egész alapítványi ötlet itt kezdett körvonalazódni bennem, hiszen az olyan településekről, ahol nincsenek magas színvonalú, közösségmegtartó rendezvények fokozott az elvándorlás. Előbb a legjobbak mennek el, aztán a jók, és végül nem marad senki. Visszatértünk. Lett még koncertjük, és most mennek a fiatalok is. Ilyen falvak, kisközösségek százával vannak, éppúgy ahogy tehetséges fiatalok, akik alig várják, hogy megmutathassák mit tanultak. Egyszerű a képlet. A mi dolgunk, hogy összekapcsoljuk őket, megszervezzük az utazásokat és a végén mindenki nyer!

Ha tetszik a kezdeményezés, hogyan lehet a része?


- Ismer olyan fiatalt, akinek levegőt terelhetnénk a szárnyai alá? Mutassa be nekünk!
- Fiatal művész vagy, és azon gondolkozol, hogy ez a lehetőség neked szól-e? A válasz igen!
Katt ide és mondom mi kell ahhoz, hogy Neked is segítsünk!
- Ismer olyan kis települést a történelmi Magyarország területén bárhol, amelyben egy rátermett polgármester, lelkész, vagy civilek fáradhatatlanul dolgoznak, hogy nagyszerű rendezvényeik legyenek? Hívja fel a figyelmüket a munkánkra a miénket pedig az övékre!
- Magára ismert civilként, lelkészként, közösség megtartó emberként és örülne, ha Önökhöz is vinnénk fiatalokat? Vegyük fel a kapcsolatot: 
alapitvany@rakaszgergely.hu
- Segíthet havonta rendszeres átutalással.
- Cégvezető és fontos Önnek a CSR? Segítünk kidolgozni, hogy tud cégként részt venni a munkánkban, miképpen tudja megmutatni partnereinek vállalkozása társadalmi felelősségvállalását. Írjon egy sort ide, gondolkozzunk közösen:
alapitvany@rakaszgergely.hu
- Segíthet a koncerteken kihelyezett perselybe dobott adománnyal.
- Segíthet az adományozási lehetőség hírének terjesztésével. (Ön jobban ismeri a barátait, mint én!

Ki gondolkozik hasonlóan kultúráról, magyarságról, megmaradásról? Kapcsoljon össze bennünket!)
 

Állandó támogatóink, kiemelt adományozók, és a nekik szóló exkluzív koncertek
(Az Alapítvány Baráti Köre)


Egy üveg bor, egy doboz cigaretta, vagy egy könyv? Észre sem vesszük amikor megvesszük őket.

Állandó támogatóinkat arra bíztatom, hogy egy ilyen számukra észrevehetetlen, kényelmes összeggel havonta segítsenek. Cserébe exkluzív koncertekre várom őket a támogatott fiatalokkal együtt. Kis létszámmal, 20-30 fő egyszerre, finom borok és vacsora társaságában. Legutóbb a Keszthelyi Festetics-kastély látott vendégül minket, egyedi tárlatvezetést kaptunk, a koncertnek a Velencei Tükörterem adott felejthetetlen helyszínt, a kiemelt támogatóink pedig az este után a kastélyban tölthették az éjszakát.

KESZTHELY.jpg

Közösen elmondhatjuk magunkról, hogy ”nem csak keseregtünk a történelmünk és a sorsunk felett, de tettünk is valamit, hogy jobb mederbe tereljük.” Az adományokhoz csapatom hozzáteszi a nélkülözhetetlen szervező munkát, és a jószándék kultúrává, megtartó erővé, jótékonysági koncertekké válik.


(Ha ilyen módon adakozik, ne felejtse megadni az e-mail címét az alapitvany@rakaszgergely.hu címen, vagy az állandó utalásban közleményként rögzítve, hogy az exkluzív koncert meghívókat elküldhessük.)
Hiszem, hogy kis lépésenként is nagyot tudunk alkotni, és úgy látom, hogy ezek a különleges találkozók maradandó élményt adnak mindannyiunknak.


(Nagy összegű egyszeri támogatóink is hivatalosak exkluzív rendezvényeinkre, de itt is kérjük az e-mail cím megadását a meghívókhoz.)
 

BENCÉSEK FOGADÁS.JPG

Amerikai éveim alatt azt találtam lenyűgözőnek, hogy ha egy közösség számára valami fontos volt, akkor nem várt a kormányzatra, nem várt senkire, hanem felelős egyének módjára igyekezett megoldani maga. Amíg mások megoldására várunk, annak nem vagyunk részesei. Pedig tetszik nem tetszik, ez a mi történetünk. Elbújhatunk előle a jólétünkbe, áltathatjuk magunkat a banalitással, hogy az élet célja az öncélú boldogság, nem pedig az értelmes, jelentőségteljes feladat. Tekinthetünk a nemzet sorsunkra gyásszal vagy üres melankóliával, de miért ne tegyünk valamit? Akár csak egy apróságot, erőnkhöz mérten.  Amint lépéseket teszünk közösen a megoldandó feladat irányába onnantól fogva mi magunk is még erősebbek leszünk. Erősebbek magyarként, erősebbek közösségként és emberként. 

Amit pedig a saját bőrömön tapasztalok az, hogy mindenki azonnal megérti, ha lát egy törött lábú kutyát, vagy beteg gyermeket. Tudjuk mi a dolgunk ott rögtön. De azt, hogy milyen komoly munka, hogy egy tehetség ne kallódjon el, sokszor magyaráznom kell.
Ha valaki kiemelkedő tehetséggel születik a saját áldozatain és lemondásain túl a családja a környezete, mindenki komoly áldozatokra kényszerül.


Néhányan mindent megtesznek, de kellene egy új hangszer. (Több milliós tétel.)
Néhányan fáradhatatlanul gyakorolnak, de komoly extra kiadást jelentenek a családoknak a fellépőruhák, útiköltségek versenyekre, fellépésekre, szállásköltségek. (Százezres tételek évente.)


Nem gondolunk bele, de a klasszikus zenei karriergörbe nagyon lapos. 15-20 év mire emelkedni kezd és aki addig kitartott annak kezdik megismerni a nevét.


De ki finanszírozza a törött hangszeralkatrészeket, ez alatt?
A teljesség igénye nélkül írok erről, csak láttatni szeretném, hogy amikor a következő évtizedek kimagasló tehetségeiről beszélünk akiket mindenki irigyel majd, ők a ma kitartani tudó fiatalok közül kerülnek ki.
Közösen ebben is segítünk.

 

A NAGYSÁGRENDEKRŐL:

10.000 Ft - (cca. 12x800Ft) Körülbelül egy fellépő egy vendég éjszakájának finanszírozása.

20.000 Ft – (cca. 12x1500Ft) Egy koncert rezsiköltsége a kreatív csapattal. (Plakát arculat, fotózás, stb.)
36.000 Ft - (12x3000Ft) Egy koncert szervezési költsége egy határon túli településen.

50.000 Ft - (cca. 12x4200Ft) Egy fiatal határon túli tehetség bemutatása Magyarországon (útiköltség, szállás, ellátás, beleszámolva a fogadók garantált jóltartását.)

72.000 Ft - (12x6000Ft) Egy fiatal tehetség éves rezsiköltségének támogatása. (Hangszer javítás, alkatrészek pótlása, fellépőruha vásárlás.)

100.000 Ft – (cca. 12x8500Ft) Egy fiatal határon túli tehetség tanulmányi ösztöndíja valamely anyaországi mesterkurzuson.
180.000 Ft – (12x15.000Ft) Egy fiatal tehetség útiköltsége, szállásköltsége valamely nemzetközi versenyen, fesztiválon, hangversenyen.
500.000 Ft - vagy nagyobb összeg, több cél megvalósítására alkalmas.

1.000.000 Ft - vagy nagyobb összeg, több cél megvalósítására alkalmas.
A támogatónak megjelenési lehetőség támogatóként a saját kommunikációs felületeinken.

1.500.000 Ft- vagy nagyobb összeg, több cél megvalósítására alkalmas.
A támogatónak megjelenési lehetőség támogatóként a saját kommunikációs felületeinken.

A támogató feltüntetése kiemelt támogatóként, sajtómegjelenésaz alapítványi kommunikációban.
2.500.000 Ft- Egy fiatal tehetség személyes márka menedzselése egy évig, kreatív tanácsadás, arculat tervezése. Vagy több különböző cél megvalósítására alkalmas.
A támogatónak megjelenési lehetőség támogatóként a saját kommunikációs felületeinken.

A támogató feltüntetése kiemelt támogatóként, sajtómegjelenés
az alapítványi kommunikációban.

Köszönöm a figyelmét!
Barátsággal:

Rákász Gergely és az Alapítvány Kuratóriuma

baratikor-banner.jpg

NÉV, SZÉKHELY:
RÁKÁSZ GERGELY ALAPÍTVÁNY
9026 GYŐR, KERTÉSZ UTCA 34.

SZÁMLASZÁMA:
58600300-16913688 - DUNA TAKARÉK BANK ZRT.

IBAN: HU7558600300-16913688-00000000

SWIFT: DTBAHUHB

Bejelöltük a térképen, hogy 2023-ig merre vitézkedtünk. Az Ön segítségével a barátságok, és élmények száma minden évben nőhet, én pedig egy mind jobban kitöltött térképet tehetek majd közzé.

Fiatalok akikre büszkék vagyunk, és akiket a koncerteken láthatnak:

Dénes Dorottya – Cselló

Ivković Vivien – Cselló

Kiss Gergő – Orgona

Kiss Gergő.jpg

Kiss Péter – Harmonika

Kiss Péter.jpg

Kovács Viktória – Hegedű

Kovács Viktória.jpg

Nagy Tünde – Hegedű

Nagy Tünde.jpg

Schuller Kata – Fuvola

Schuller Kata.jpg

Sterner András – Klarinét

Sterner András.JPG

Török Ákos – Zongora

Török Ákos.jpg

Fő támogatóink:

bottom of page