top of page

ALAPÍTVÁNY

KULTÚRA-MAGYARSÁG-MEGMARADÁS

RÁKÁSZ GERGELY ALAPÍTVÁNY

KEDVES ÉRDEKLŐDŐ!

Az alapítványom határon túli kis településeken élő magyar közösségeknek szervez hangversenyeket. Minden megvalósult koncertre úgy tekint, mint egy-egy öltésre két elszakított nemzetrész között a művészet erejével. Az alapítvány munkájában többek között olyan világsztárok vállaltak hangversenyeket, mint Bogányi Gergely zongoraművész, vagy Sárik Péter jazz zongorista, de elsők között mondott igent Boros Misi és Szüts Apor is a Virtuózokból. Az alapítvány fővédnökei Gróf Zichy Eszter és Tolvaly Ferenc író.

Engedjen meg néhány személyes történetet, mielőtt a hivatalos bemutatást folytatnám!

MIT TÁMOGAT? KIT TÁMOGAT?

Például azt kis falusi a közösséget Erdélyben, ahol a koncertem után a polgármester a könnyeivel küzködve azt mondta: "művész úr, ilyen itt soha nem volt, és valószínű soha nem is lesz többet." Nos, ha rajtam, rajtunk múlik, tévedett. - Igazából az egész alapítványi ötlet itt kezdett körvonalazódni bennem.

Támogatja azokat a fiatal tehetségeket, akik a munkám során ismertem meg, és nyertem meg az ügynek. Ők végzik el a munka oroszlánrészét. Évente tucatnyi koncertet tartanak és fáradhatatlanul utaznak, hogy akár a legtávolabbi magyar közösséghez is eljusson a kultúra.

Hozzátesz a jövőnkhöz! Egy fiatal lány azt írta, hogy választhatott a svájci élete folytatása és a hazaköltözés között. Hazatért, mert a kritikus pillanatban beszélgettünk, és most itthon kezd vállalkozásba. Hazahozta amit tanult, nem pedig elvitte. Azt mondta a döntésben az is segítette, hogy itthon is megkapja kulturálisan azt a színes kínálatot, amit ott. Remélem sokan gondolják ezt majd így a munkánk nyomán! Önön is múlhat.

Persze nem csak én adok extra jótékonysági koncerteket. Támogatja azokat a művész barátaimat, akik széles mosollyal álltak a kezdeményezés mögé, és adják az idejüket, tehetségüket, mi pedig segítjük az utazásukat, a szállásukat, hangszerük szállítását. Azt mondtam nekik, hogy a világot megváltani nem tudjuk, de egy cseppet hozzá adhatunk a jobb emberiség óceánjához. Sárik Péter erre azt mondta Gergő Ti nem csepegtettek, hanem medencét készítetek. Mit tagadjam, jól esett. És milyen igaza volt! De csak együtt tudjuk ezt megtenni.

HOGYAN SEGÍTHET?

  • az alapítvány céljainak támogatásával,

  • pénzadománnyal online (rendszeres átutalási megbízással,)

  • koncerteken kihelyezett perselyben adománnyal,

  • az adományozási lehetőség hírének terjesztésével.
    (Ön jobban ismeri a barátait, mint én! Ki gondolkozik hasonlóan kutúráról, magy
    arságról, megmaradásról? Kapcsoljon össze bennünket! Segítő barátságát előre is köszönöm!)

baratikor-banner.jpg

AZ ALAPÍTVÁNY

BARÁTI KÖRE

Ők a legközvetlenebb támogatóink. Azt kérem tőlük, hogy egy számukra kényelmes összeggel havonta segítsenek. Egy doboz cigaretta, egy üveg bor, vagy egy könyv árával. Cserébe exkluzív koncertekre várom őket. Kis létszámmal, 20-30 fő egyszerre, egy pohár finom bor társaságában. (Itt az első exkluzív esténk Facebook videója.)

Természetesen jelentősebb összegektől sem esünk kétségbe, de annak örülnék, hogyha az Alapítvány Baráti Köre havonta 1000 és 5000 Ft között beállítana egy utalást és onnantól fogva nem volna más dolga mint elégedetten ránézni a számlájára és arra gondolni, hogy "nem csak keseregtem a történelmünk és a sorsunk felett, de tettem is valamit, hogy jobb mederbe tereljem." A csapatom aztán hozzáteszi a nélkülözhetetlen szervező munkát, és a jószándék kultúrává, megmaradássá, jótékonysági koncertekké válik.

(Ha ilyen módon adakozik, el ne felejtse megadni az e-mail címét a alapitvany@rakaszgergely.hu címen, hogy az exkluzív koncert meghívók el ne kerüljék.)

Hiszem, hogy kis lépésenként kis adományonként is nagyot tudunk alkotni, és hiszem, hogy ezek az exkluzív találkozók maradandó élményt adnak majd mindannyiunknak.

Támogatását előre is szívből köszönöm!

NÉV, SZÉKHELY:
RÁKÁSZ GERGELY ALAPÍTVÁNY
9026 GYŐR, KERTÉSZ UTCA 34.

SZÁMLASZÁMA:
58600300-16913688 - DUNA TAKARÉK BANK ZRT.

IBAN: HU7558600300-16913688-00000000

SWIFT: DTBAHUHB

Bejelöltük a térképen, hogy 2020-ig merre vitézkedtünk. Az Ön segítségével a barátságok, és élmények száma minden évben nőhet, én pedig egy mind jobban "telefirkált" térképet tehetek majd közzé.

A NAGYSÁGRENDEKRŐL:

10.000 Ft- Körülbelül egy fellépő egy éjszakájának finanszírozása.

35.000 Ft- Egy koncert szervezési költsége egy határon túli településen.

50.000 Ft- egy fiatal határon túli tehetség bemutatása Magyarországon (útiköltség, szállás, ellátás.)

80.000 Ft- Egy magyar művész erdélyi hangversenyeinek útiköltsége. (3-5 koncert)

100.000 Ft- Egy fiatal határon túli tehetség tanulmányi ösztöndíja valamely anyaországi mesterkurzuson.

500.000 Ft- vagy nagyobb összeg, több cél megvalósítására alkalmas.

1.000.000 Ft- vagy nagyobb összeg, több cél megvalósítására alkalmas.
A támogatás mértékétől függően megjelenési lehetőség a saját kommunikációs felületeinken.

1.500.000 Ft- vagy nagyobb összeg, több cél megvalósítására alkalmas.
A támogató feltüntetése kiemelt támogatóként, alkalomadtán sajtómegjelenés
az alapítványi kommunikációban.

AMI PEDIG A HIVATALOS BEMUTATÁST ILLETI, ÍGY FOLYTATNÁM:

Az olyan településekről ahol nincsenek magas színvonalú, közösségmegtartó rendezvények fokozott az elvándorlás. Előbb a legjobbak mennek el, aztán a jók, és egy pont után az ottmaradók már nem képesek elegendő szellemi energiát mozgósítani a méltó emberi élethez. Abban vállaltunk szerepet, hogy közösen olyan színfoltokat hozzunk létre, amelyek miatt azok akik már elmentek úgy emlékezhetnek vissza, hogy néhány év világlátás után éredmes visszatérni, akik pedig maradnak esszenciális lelki táplálékot kapnak.

Az alapítvány fiatal tehetségeket is hoz anyaországi koncertekre a határon túli magyar területekről. Nem csak azért mert fiatalokat és tehetségeseket látni jó, mert ettől reményteli a jövő, de azért is mert sok honfitársunk számára ezek a területek nem Kárpátalja és nem Erdély, hanem Ukrajna és Románia. Ám ha megszólal valaki onnan magyarul, talán egy csekély változás történik a fejekben és a szívekben idehaza.

A célom nem az, illetve nemcsak az, hogy ezt az ügyet egy egyetértő kormányzat vagy nagy szervezetek támogassák. Persze az ő jóindulatuk elől se ugrunk félre. De épp ilyen fontos az ezzel együtt járó közösségi összefogás, hogy érezzük, hogy a megmaradásunk a saját személyes ügyünk.

Amerikai éveim alatt az ottani közösségekben többek között azt találtam lenyűgözőnek, hogy ha a közösség számára valami fontos volt, akkor nem várt a kormányzatra, nem várt senkire, hanem felelős egyének módjára igyekezett megoldani maga. Ezt az alapítványt is ebben a szellemben alapítottam. Hiszem hogy túl a nemes célon és az elérhető eredményeken az adakozók számára fantasztikus érzés lesz ilyen módon is közösséggé formálódni, egyesülni egy akaratban.

Amíg mások megoldására várunk egy helyzetben, annak nem vagyunk részesei. Pedig tetszik nem tetszik, ez a mi helyzetünk. Elbújhatunk előle a jólétünkbe félredobva ezt a keresztet, áltathatjuk magunkat a banalitással, hogy az élet célja a boldogság, nem pedig az értelmes, jelentőségteljes feladat. Tekinthetünk a nemzet sorsunkra gyásszal vagy üres melankóliával, de miért ne tegyünk valamit? Akár csak egy apróságot, erőnkhöz mérten. Amint lépéseket, akárcsak apró lépéseket teszünk közösen a megoldandó feladat irányába onnantól fogva mi magunk is még erősebbek leszünk. Erősebbek magyarként, erősebbek közösségként. Köszönöm a figyelmét, előre is köszönöm a támogatását!

Támogatását előre is szívből köszönöm!

Barátsággal:
Rákász Gergely

bottom of page