top of page

Aki életében csak háromszor sírt.

Giacchino Rossini szerette az életet, és az élet is szerette őt. De akármilyen kiemelkedő sikereket ért is el a muzsikában 37 évesen visszavonult, és onnantól az evésnek és főzésnek élt. Ritkán köszönthetem őt a születése NAPJÁN, mert 1792-ben február 29-én szökőnapon született. De most, hogy 2024-ben írok, ez menni fog.


Magaslabda a párhuzam, hogy a hangszerelései extravaganciája, a virtuóz énekszólamok mind egy-egy lakoma a fülnek. És ha már felmerültek az ételek, - Bélszín Rossini módra - Nyelvhal filé Rossini módra - Tojás Rossini módra - Csirke alla Rossini - a teljesség igénye nélkül amelyeket a maestronak köszönhetünk. Kedvence volt az egész pulyka - szarvasgombával töltve. Visszavonulása után párizsi villájában lakomákat adott, és filozofálgatott a vendégeivel. Alábbi gondolata mindannyiunk számára megfontolandó, különösen az olyan munkabolond tevékenység mániásoknak, mint jómagam: „Enni, szeretni, énekelni, emészteni, valójában a négy felvonása az élet című vígoperának. És úgy múlnak el, mint buborékok a pezsgőből. Ha valaki úgy hagyja múlni, hogy nem élvezte, az komplett bolond!”


A kerekded komponista úgy mesélte, hogy életében összesen háromszor sírt. Amikor az első operája megbukott, amikor Paganinit hallotta hegedülni, végül amikor egy piknikre vitorláztak, és látott egy szarvasgombával töltött pulykát a vízbe esni a fedélzetről.

Megértem...


Ha lelki táplálékot keresünk mára, akkor stílszerű az alábbi felvétel Rossinitől a Tell Vilmosból. Az Egri Bazilikában vettük fel 2007-ben.

Ha pedig még a testi táplálék is kérdéses, akkor nem késő megállni hazafelé egy pulykárt, és szarvasgombáért. A Maestro meggyőződésem szerint a muzsikának és a pulykának is örülne, hiszen: „enni, szeretni, énekelni, emészteni, valójában a négy felvonása az élet című vígoperának. És úgy múlnak el, mint buborékok a pezsgőből. Ha valaki úgy hagyja múlni, hogy nem élvezte, az komplett bolond!” Zenehallgatás közben mindenképp lájkold a videót és iratkozz fel csatornámra! 😊 Mi tagadás inspiráló a jelenlétetek, amikor új anyagokat készítünk.

483 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page