top of page

Húsvét, és az áldozat margójára

Frissítve: 2023. máj. 25.


Azt gondolnánk, hogy ez egy egyházi ünnep, de hadd gondolkozzak ezen most nyilvánosan. Krisztus ezen a napon az életét áldozta az emberiségért, így tanultuk. Van ennek egy vallásos magyarázata, de most szándékosan kerülném azt. Beszélek viszont a kulturálisról. Az, hogy valami értékeset áldozunk, hogy valami még értékesebbet érjünk el, olyan axióma amely a kultúránk egyik alapköve. Fontos megjegyezni nem minden kultúra esetében van ez így. A mai egyik áldozatom például ez a bejegyzés is. Heverhetnék helyette a teraszon, de helyesebbnek érzem ezt a beszélgetést. Heverészhettem volna a reggeli torna helyett is, de akkor még pár hónap és nem férnék be az orgona mögé. Ahová ki akarok lyukadni az, hogy ez mindannyiunknak, ebben a kultúrában természetes. Valamit feláldozunk valami nagyobbért. A kérdés, amit felvetek, hogy nem ezt tanítja nekünk Krisztus példája? Vallásosság nélkül, csupán pszichológiai szempontból kérdezem. Amikor kidobjuk ezeket az ősi történeteket, amik élni tanítanak mondván, hogy jobbat, könnyebben emészthetőbbet, modernebbet, vagy igazabbat találtunk az ezotériában, a bevásárlóközpontban, az emberi jogok vallásában, az akármilyen *lógusnál, nem annak a világnak ágyazunk meg, amit most élünk és amitől minden épeszű, érdemes lelkű ember szenved? Zéró áldozat, ellenben mindent megérdemlünk? Jogaink vannak, kötelességeink nincsenek?

Vajon milyen mélyen épült be ez a specifikus történet az emberi pszichébe - feláldozni a legértékesebbet, az életünket, valami nálunk nagyobbért, aztán feltámadni erősebben? (Ha úgy tetszik a gyermekeinkben.)

Csak néhány analóg példa, amin a mai "nem vallásos" generációk csüngenek, és ugyan ezt a történetet meséli:

Harry Potter - meghal, feltámad és győz.

Optimus fővezér a Transformerekben - meghal, föltámad és győz.

Darth Vader a Csillagok háborújában (ez ugyan egy elég érdekes fordított messiás sztori, mert a fiú váltja meg az apát de) - meghal, feltámad és győz.

Gandalf Gyűrűk Ura - meghal, feltámad és győz.

Batman, Superman soroljam még?

Milliószor nézzük meg, olvassuk el és milliomodszorra is lenyűgöz bennünket ahogy a megvert hős feltápászkodik a földről, és diadalt arat.

Feláldozni az életünket valami nagyobbért. Ennek az ünnepe van. Vallásos ünnep? Mi is az? Talán a távoli őseink üzennek így, csekély értelmű unokáiknak, hogy biztosan megértésék, hogy ez az élet értelme? Áldott Húsvétot kívánok! RG.

851 megtekintés5 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

5 Comments


Csaba Schneider
Csaba Schneider
Apr 11, 2023

Tisztelt Művész Úr, kedves Gergely! Csatlakozom a gondolatmenetéhez és a párhuzamhoz még hozzáteszem a Mátrix trilógiát, de valóban sorolhatnánk tovább, végtelenül azon példákat, ahogy az ember keresi (horribile dictu kreálja?) a megoldást, pedig csak el kellene fogadnia a Valódi és Örök választ. Tapasztalatom szerint az előbbi eseteket az különbözteti meg a Valódi megoldást választóktól, hogy az utóbbi elköteleződéssel, vállalással jár. Komolyan kell venni és nincs helye magyarázkodásnak ("aki az eke szarvára teszi a kezét ..." Lk 9,57-62)

Like

Nagyon értékes gondolatokkal üdvözölte a Művész úr a húsvétot, azt hiszem, értem a gondolat lényegét, de nem vagyok abban biztos, hogy minden embertársam. De ha már néhányunk szeme kinyílt, már az is valami. Továbbítottam a hírlevelet a székelyudvathelyi unokatesómnak, hogy tudjon a koncertről, nagyon örült neki. Szép húsvétot mindnyájunknak és tudjunk áldozatot hozni egy jobbért!

Like

Grósz József
Grósz József
Apr 08, 2023

Kedves Gergely! Én börtönőrként tevékenykedem. Ez a munkám. A fogvatartottak sokszor jobban ismerik a jogaikat, mint a kötelességüket. Tudom, és értem, hogy miről szól a történet. Van aki jobban ismeri a jogait, mint a kötelességeit. A vallás csak egy dolog a mai rohanó világban, van aki gyakorolja, van aki lenézi a társát ez miatt. Tolerancia, és megértés szükségeltetik manapság, de nincs meg bennünk mindez. Sőt! Kiveszendőben mindez! Én személy szerint értem az üzenetet, de nem mindenki képes erre. Áldott ünnepet kívánok a művész úrnak (akit nagyon nagyra becsülök!) és családjának. Köszönöm a sok-sok koncerten keresztül átadott értéket, és szeretném még sok-sok éven keresztül hallgatni az építő/frappáns előadásait! Boldog húsvéti ünnepet kívánok!

Like

Nikolett
Nikolett
Apr 05, 2023

Kedves Gergely! Annyira szeretem olvasni az írásait. A gondolkodása, a gondolatai példaértékűek. ❤

Like

Mária Kelényi
Mária Kelényi
Apr 05, 2023

Áldott Húsvétot kívánok AZ EGÉSZ EMBERUSÉGNEK!

Like
bottom of page