top of page
SZEKSZÁRD | Rákász Gergely Lords of the Organ VII.
SZEKSZÁRD | Rákász Gergely Lords of the Organ VII.

szept. 22., P

|

Szekszárd

SZEKSZÁRD | Rákász Gergely Lords of the Organ VII.

VIVALDI - BACH - WIDOR Jegyek: Babits Mihály Kulturális Központ jegypénztárában és az alábbi linken: https://www.jegy.hu/program/rakasz-gergely-orgonakoncertje-lords-of-the-organ-vii-vivaldi-bach-widor-148381

Jegyek nem kaphatók
További események

Dátum & Hely

2023. szept. 22. 18:00 – 19:30

Szekszárd, Szekszárd, Szent István tér 10, 7100 Magyarország

Koncert információk

Hetedik évadjában is az orgona show arcát mutatja a Lords Of The Organ sorozat Vivaldi, Bach és Widor remekműveivel.  

Widor Toccata-ja az V. szimfóniából az orgonairodalom legendás darabja. A szerző által indított zenei vérvonal egyik ága ráadásul Rákász Gergelyig ér, így igazán különleges ez az előadás. (Charles-Marie Widor tanította Marcel Duprét, ő Odile Pierre-t Odile utolsó tanítványa David DiFiore pedig Rákász amerikai tanára volt.) 

Bach A-moll Prelúdium és Fúgája ékes példája, hogy a szerző egy rocksztár volt az orgonán. Bach szóló orgonadarabjaiban előtérbe került művészi büszkesége, megmutatta, hogy mire képes, ha a hangszerek királynőjével táncol. Mesterművei minden próbát kiálltak, évszázadok óta villanyoznak fel fiatalokat és időseket.  A mű koncerten bemutatott ritkaságszámba menő hangszerelésének egységes lendülete magával ragadó, és az első élmény lehengerlő. De a darab felvétele (BACH CD 2015.) megmutatja azokat a felfedezésre váró nüánszokat és komplexitást is, amelyek Bach szóló orgonaműveiben általában csak számos meghallgatás után válnak nyilvánvalóvá. 

A bensőséges és szent nyugalmat az újonnan megjelent Organ Meditation lemezről vett Grieg és César Franckidézetek hozzák el számunkra, majd a művész ígérete szerint felcsendül Vivaldi, A Négy Évszak koncertje, melyből most a gazdag és bohém Ősz tétel a soros, allegorikusan bemutatva a megérdemelt munka gyümölcsét, a vadászat örömét és a borivás veszélyeit. (is)

Ossza meg a közösségi médiában

bottom of page