Sajtómegjelenések

« 1 2 »

Hat éve tart látványkoncerteket Erdélyben is. Vallja, hogy az ember a lelke feltöltésével, szelleme fejlődésével is kell foglalkozzon, s a nagy zeneszerzők és muzsikájuk megismerése hozzásegítheti ehhez. Szeret fiataloknak muzsikálni, s már nem bántja (annyira) a szakma véleménye. A közvetlen és magával ragadó orgonakoncerteket tartó Rákász Gergely magyarországi koncertorgonistával közelgő erdélyi körútja kapcsán ültünk le beszélgetni.

 


KIRÁLYOK HANGSZERÉNEK MESTERE


Természetesnek tartjuk, hogy a mozifilm zenéje aláfesti, erősíti a cselekményt, de azt kevesen tudják, hogy hasonlóra már Antonio Vivaldi is törekedett, úgy háromszáz évvel ezelőtt – tudják meg az iskolások Rákász Gergely látványkoncertjein. 15 esztendősen az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként indult a karrierje, mára nemzedékek sorával szerettette és szeretteti meg a klasszikus zenét. Rákász Gergellyel két zenés diákelőadása között beszélgettünk.


Mohay Gábor 


VESZPRÉM Rákász Gergely számára feszes a tavasz: eddig bejárta Erdélyt, bemutatta új műsorát Salgótarjánban, gálavacsorán vett részt Budapesten, de játszik Szegeden is és persze hamarosan itt a veszprémi koncert: május 6-án, este 6 órától a Szent Imre Piarista- és Helyőrségi Templomban ad hangversenyt a művész.

 


Az orgona főura(i) és az elég

Ambrus Melinda - Brassói Lapok

Rákász Gergely koncertorgonista baráti köre az elmúlt években Erdély különböző városaiban, köztük Brassóban is sok hangversenykedvelővel bővült. Az orgonaművész ezúttal sem hagyja ki erdélyi koncertkörútja alkalmával városunkat, Lords of the Organ II. című műsorával lép fel április 21-én, szombaton 18 órakor a brassói evangélikus-lutheránus templomban. Rákász Gergely, aki idén 25 éve kapcsolja lelki akkumulátortöltőre a hallgatóit, sajtókörútja alkalmával elmesélte, hogy hogyan varázsolja a hangszerek királyának udvartartását a koncertjeire, hogy kik jelentik az előadásai legjobb kontrollcsoportját, továbbá az alábbi beszélgetésből az is kiderül, hogy hogyan emeli meg Gergő a klaszikus zene impulzusszintjét, valamint hogy fog-e a Holdon fejjel lefelé orgonálni.

 
Lords of the Organ

2017.06.21.

A nyáron bemuatkozó Orgona Lorjai hangversenysorozat eddig megjelent cikkei:
 

 


Funzine magazin

2017.06.21.

Krajnyik Cintia cikke a Funzine Magazinban

 


Magazinunk körkérdéseire Rákász Gergely, a méltán híres orgonamûvész válaszolt, aki elsô hangversenyét, mint az ország leg atalabb koncertorgo- nistája, 15 évesen adta elô. A több mint ezer koncertet maga mögött tudó atalember 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, majd Amerika után meghódította Európát és Magyarországot is. Egyedi látás- módja atalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új mûfajt teremtett, melyben képzômûvészet, tánc, és színészi játék segítségé- vel tízezrekhez közelítette a mûfajt és a hangszert. „Egy Koncert Kékben” címû mûsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon elôször a mûvészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a StreetDance-t.

 Lélek az öt vonal közt...Tizenöt évesen adta élete első koncertjét Rákász Gergely orgonaművész, azóta több mint ezer alkalommal lépett már fel Európa és Amerika nagyvárosaiban. Hazánkban új műfajt teremtve, színészi-, képi- és táncjátékkal, valamint zenetörténeti anekdotákkal színesített látványkoncertjeinek legfőbb célja a klasszikus zene értékének népszerűsítése. December 28-án Kecskeméten, 29-én Kiskunfélegyházán, 30-án pedig Kiskunhalason láthatja a megyei közönség. Már hagyomány, hogy Rákász Gergely Kiskunhalason adja az év utolsó hangversenyét. Ez idén is így lesz: a népszerű koncertorgonista december 30-án este fél 6-kor a Református Imaházban zenél. Ezúttal Mozart, Bach és Beethoven lesznek a vendégei. Az előadásra jegyeket a Halasmédia Szerkesztőségében és a művelődési központban lehet váltani.

 


Pesti Műsor 2016.

2016.06.21.

Pesti Műsor 2016. május-június. A téma mi lehetne más mint Mozart :-) 

 

 


Létezhet vajon igényesebb emberiség?


Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét. Azóta is emberek ezreit vonzza be egyedi előadásmódjával. A műsorszámok között zenetörténeti kommentárokkal színesíti koncertjeit. Az Egyesült Államokban tanult és hangversenyezett. Szülővárosa, Győr kulturális nagykövete és a Templomos Lovagrend tagja. Idén télen ünnepi koncertsorozatot tart az ország több templomában.


„Fél szívvel csak félig élnék”


Rákász Gergely orgonaművész egy személyben képes megváltoztatni a komolyzenéről – és -zenészekről – alkotott képünket. Minden koncertje „one man show”, ahol tornacipőben orgonál és ha kell bulvársztorikkal idézi meg az érinthetetlennek vélt zenei ikonok szellemét. Sőt, nem átall hip-hop táncosokat hívni...egy Bach-orgonakoncertre.Kisalföld - 2013. Okt. 29. 


"Diákoknak játszik klasszikus darabokat Rákász Gergely koncertorgonista, nem klasszikus módon. A zenélő egyben mesélő is, szövevényes történetekkel kelti életre a zeneszerzők életét és a zeneművek keletkezését."


"A nyitott szellemű lelkipásztorok, lelkészek, plébánosok a „törvény szellemét követve” helyet találnak e hangversenyeknek a templomban. Aki a törvény betűjét követi, azt mondja, hogy itt csak szakrális jellegű műveket lehet előadni. Ha hallelujázunk és zsoltározunk benne, akkor lehet, ha az egy „világi” darab, akkor nem. Ennél rosszabb, amikor eldöntik, hogy a Jóistennek mi tetszik jobban. Valaki egyszer azt állította: Isten jobban szerette Bachot és Buxtehudét, mint Ravelt és Gershwint. Amikor megkérdeztem, honnan tudja és miért gondolja ezt, zavart hallgatás volt a válasz.." 


"...a klasszikus muzsika nem valami útakadály amelyen rendőri biztosítással kell átesni..."
 

 

Nagyításhoz és olvasáshoz kattintson a képre  

 


 "Megharcol azért amit nagyon akar? - Harc és harc között nagy különbség van. Én inkább a felfedező vagyok aki bejárja a világot és magharcol az elemekkel ... de nem az aki kirántja a kardját, és lekaszabolja a szomszéd falu lakóit, hogy neki egy tenyérnyivel több szántóföldje legyen."

 

Nagyításhoz és olvasáshoz kattintson a képre

 


« 1 2 »

Hangversenyek és jegyrendelés

Következő hangverseny

2021. december 06. 17:30
Mezőberény - Beteljesült ünnep

Kapcsolat

Baráti Kör

Személyes koncertértesítők, kedvezmények