Sajtómegjelenések

« 1 2 »


Lords of the Organ

2017.06.21.

A nyáron bemuatkozó Orgona Lorjai hangversenysorozat eddig megjelent cikkjei:
 

 


Funzine magazin

2017.06.21.

Krajnyik Cintia cikke a Funzine Magazinban

 


Magazinunk körkérdéseire Rákász Gergely, a méltán híres orgonamûvész válaszolt, aki elsô hangversenyét, mint az ország leg atalabb koncertorgo- nistája, 15 évesen adta elô. A több mint ezer koncertet maga mögött tudó atalember 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, majd Amerika után meghódította Európát és Magyarországot is. Egyedi látás- módja atalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új mûfajt teremtett, melyben képzômûvészet, tánc, és színészi játék segítségé- vel tízezrekhez közelítette a mûfajt és a hangszert. „Egy Koncert Kékben” címû mûsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon elôször a mûvészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a StreetDance-t.

 Lélek az öt vonal közt...Tizenöt évesen adta élete első koncertjét Rákász Gergely orgonaművész, azóta több mint ezer alkalommal lépett már fel Európa és Amerika nagyvárosaiban. Hazánkban új műfajt teremtve, színészi-, képi- és táncjátékkal, valamint zenetörténeti anekdotákkal színesített látványkoncertjeinek legfőbb célja a klasszikus zene értékének népszerűsítése. December 28-án Kecskeméten, 29-én Kiskunfélegyházán, 30-án pedig Kiskunhalason láthatja a megyei közönség. Már hagyomány, hogy Rákász Gergely Kiskunhalason adja az év utolsó hangversenyét. Ez idén is így lesz: a népszerű koncertorgonista december 30-án este fél 6-kor a Református Imaházban zenél. Ezúttal Mozart, Bach és Beethoven lesznek a vendégei. Az előadásra jegyeket a Halasmédia Szerkesztőségében és a művelődési központban lehet váltani.

 


Pesti Műsor 2016.

2016.06.21.

Pesti Műsor 2016. május-június. A téma mi lehetne más mint Mozart :-) 

 

 


Létezhet vajon igényesebb emberiség?


Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét. Azóta is emberek ezreit vonzza be egyedi előadásmódjával. A műsorszámok között zenetörténeti kommentárokkal színesíti koncertjeit. Az Egyesült Államokban tanult és hangversenyezett. Szülővárosa, Győr kulturális nagykövete és a Templomos Lovagrend tagja. Idén télen ünnepi koncertsorozatot tart az ország több templomában.


„Fél szívvel csak félig élnék”


Rákász Gergely orgonaművész egy személyben képes megváltoztatni a komolyzenéről – és -zenészekről – alkotott képünket. Minden koncertje „one man show”, ahol tornacipőben orgonál és ha kell bulvársztorikkal idézi meg az érinthetetlennek vélt zenei ikonok szellemét. Sőt, nem átall hip-hop táncosokat hívni...egy Bach-orgonakoncertre.Kisalföld - 2013. Okt. 29. 


"Diákoknak játszik klasszikus darabokat Rákász Gergely koncertorgonista, nem klasszikus módon. A zenélő egyben mesélő is, szövevényes történetekkel kelti életre a zeneszerzők életét és a zeneművek keletkezését."


"A nyitott szellemű lelkipásztorok, lelkészek, plébánosok a „törvény szellemét követve” helyet találnak e hangversenyeknek a templomban. Aki a törvény betűjét követi, azt mondja, hogy itt csak szakrális jellegű műveket lehet előadni. Ha hallelujázunk és zsoltározunk benne, akkor lehet, ha az egy „világi” darab, akkor nem. Ennél rosszabb, amikor eldöntik, hogy a Jóistennek mi tetszik jobban. Valaki egyszer azt állította: Isten jobban szerette Bachot és Buxtehudét, mint Ravelt és Gershwint. Amikor megkérdeztem, honnan tudja és miért gondolja ezt, zavart hallgatás volt a válasz.." 


"...a klasszikus muzsika nem valami útakadály amelyen rendőri biztosítással kell átesni..."
 

 

Nagyításhoz és olvasáshoz kattintson a képre  

 


 "Megharcol azért amit nagyon akar? - Harc és harc között nagy különbség van. Én inkább a felfedező vagyok aki bejárja a világot és magharcol az elemekkel ... de nem az aki kirántja a kardját, és lekaszabolja a szomszéd falu lakóit, hogy neki egy tenyérnyivel több szántóföldje legyen."

 

Nagyításhoz és olvasáshoz kattintson a képre

 


"...az a mód ahogy a zene világába vezeti be a hallgatóságot ... Kevés olyan ember van aki ösztönösen fogja és fejti ezeket a kódokat, többségünknek azonban segítségre, mankóra van szükségünk. Így aztán egy nagyszerű világ nyílhat meg előttünk..."
 

 

Nagyításhoz és olvasáshoz kattintson a képre  

 


"Ó Kapitány! Kapitányom! ... Érdekes, hogy a holló, épp Pallas Athene szobrára száll le, a bánat és gyász árnyékba borítja a bölcsességet. ... Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj..."

 

 

Nagyításhoz és olvasáshoz kattintson a képre


"Mit jelent az Ön számára az idő? - Én behelyettesíteném az Élet szóval.
Ha az időnek nem is adunk kellő hangsúlyt, hátha az Életre jobban odafigyelünk."


Nagyításhoz és olvasáshoz kattintson a képre  

 


"A klasszikus komolyzene iránti érdeklődés vizionált hanyatlásának idején, az ő újító szellemű megközelítése lehet a kitörés egyik iránya, amihez az alapot természetesen egészen kimagasló virtuóz technikája adja."
 

   

Nagyításhoz és olvasáshoz kattintson a képre  

 


« 1 2 »

Hangversenyek és jegyrendelés

Következő hangverseny

2018. április 06. 18:00
Salgótarján - Lords of the Organ II.

Kapcsolat

Baráti Kör

Személyes koncertértesítők, kedvezmények