Alapítvány

A Rákász Gergely Alapítvány határon túli és anyaországi magyar területekre, valamint magyar közösségeknek szervez hangversenyeket magyar művészekkel. Minden megvalósult koncertre onnan ide - innen oda, úgy tekint, mint egy-egy öltésre két elszakított nemzetrész között, a művészet erejével.

Az olyan településekről ahol nincsenek magas színvonalú, közösségmegtartó rendezvények fokozott az elvándorlás. Előbb a legjobbak mennek el, aztán a jók, és egy pont után az ottmaradók már nem képesek elegendő szellemi energiát mozgósítani a méltó emberi élethez. Abban vállaltunk szerepet, hogy közösen olyan színfoltokat hozzunk létre, amelyek miatt azok akik már elmentek úgy emlékezhetnek vissza, hogy néhány év világlátás után éredmes visszatérni, akik pedig maradnak esszenciális lelki táplálékot kapnak.

Az alapítvány fiatal tehetségeket is hoz anyaországi koncertekre a határon túli magyar területekről. Nem csak azért mert fiatalokat és tehetségeseket látni jó, mert ettől reményteli a jövő, de azért is mert sok honfitársunk számára ezek a területek nem Kárpátalja és nem Erdély, hanem Ukrajna és Románia. Ám ha megszólal valaki onnan magyarul, talán egy csekély változás történik a fejekben és a szívekben idehaza.

A célom nem az, illetve nemcsak az, hogy ezt az ügyet egy egyetértő kormányzat vagy nagy szervezetek támogassák. Persze az ő jóindulatuk elől se ugrunk félre. De épp ilyen fontos az ezzel együtt járó közösségi összefogás, hogy érezzük, hogy a megmaradásunk a saját személyes ügyünk.

Amerikai éveim alatt az ottani közösségekben többek között azt találtam lenyűgözőnek, hogy ha a közösség számára valami fontos volt, akkor nem várt a kormányzatra, nem várt senkire, hanem felelős egyének módjára igyekezett megoldani maga. Ezt az alapítványt is ebben a szellemben alapítottam. Hiszem hogy túl a nemes célon és az elérhető eredményeken az adakozók számára fantasztikus érzés lesz ilyen módon is közösséggé formálódni, egyesülni egy akaratban.

Amíg mások megoldására várunk egy helyzetben, annak nem vagyunk részesei. Pedig tetszik nem tetszik, ez a mi helyzetünk. Elbújhatunk előle a jólétünkbe félredobva ezt a keresztet, áltathatjuk magunkat a banalitással, hogy az élet célja a boldogság, nem pedig az értelmes, jelentőségteljes feladat. Tekinthetünk a nemzet sorsunkra gyásszal vagy üres melankóliával, de miért ne tegyünk valamit? Akár csak egy apróságot, erőnkhöz mérten. 
Amint lépéseket, akárcsak apró lépéseket teszünk közösen a megoldandó feladat irányába onnantól fogva mi magunk is még erősebbek leszünk. Erősebbek magyarként, erősebbek közösségként.

A terveim szerint lesznek alapítványi koncertjeink, amelyekre csak azok jönnek majd akikkel közösen teszünk ezért az ügyért. A célom az, hogy idén 200 olyan embert találják akinek ez az ügy, a határainkon túl élő magyar közösségek ügye és a saját magyar lelkiállapotunk ügye van olyan fontos, hogy havonta egy számára könnyen elfogadható összeget felajánl. Egy doboz cigaretta, vagy egy színes magazin árát. Természetesen a jelentősebb összegettől sem esünk kétségbe de annak örülnék, hogyha ez a 200 ember havonta 500 és 5000Ft között beállítana egy utalást erre a bankszámlaszámra és onnantól fogva nem volna más dolga mint elégedetten ránézni az utalásra havonta, és arra gondolni, hogy "nem csak keseregtem a történelmünk és a sorsunk felett, de tettem is valamit, hogy jobb mederbe tereljem." 
A csapatom aztán hozzáteszi a nélkülözhetetlen szervező munkát. 
Aztán egyszer csak olyan koncert értesítő is érkezik, ami exkluzív helyszínre, és a vele hasonlóan gondolkozó honfitársai körébe invitálja. Legyen az elsők között!
(Ezért aztán ha támogatóvá válik el ne felejtse megadni az e-mail címét a címen.)

Hiszem hogy kis lépésenként kis adományonként is nagyot tudunk alkotni és hiszem hogy ezek a találkozók maradandó élményt adnak majd mindannyiunknak.

Támogatását előre is szívből köszönöm.

Barátsággal:

Rákász Gergely

AZ ALAPITVÁNY SZÁMLASZÁMA: 58600300-16913688


Hangversenyek és jegyrendelés

Következő hangverseny

2019. június 22. 20:30
Kecskemét - Lords of the Organ III.

Kapcsolat

Baráti Kör

Személyes koncertértesítők, kedvezmények