Veszprém - Karácsonyi Történetek 2020.

Időpont: 2020.12.08. 19:00
Helyszín: Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér - Veszprém Brusznyai Árpád u. 2., Veszprém, 8200
Megjegyzés: A járványügyi vészhelyzet miatt, a május 15-re tervezett veszprémi hangverseny új időpontban december 8-án kerül megrendezésre. A már korábban megváltott jegyek, érvényesek a koncertre. A rendezvény jegyeinek visszaváltási lehetőségéről a vészhelyzet feloldása után adunk bővebb tájékoztatást az esemény leírásában! Megértésüket, és türelmüket köszönjük!

Idén, advent idején, egy világjárvány árnyékában csodálatos zenékkel merengünk az ember helyén a teremtésben, és a sorsán, amely - mint kiderült - egy pillanat alatt kicsúszhat a kezéből.

Online jegyvásárlás Jegyek ITT

Standard jegy 2 990,- Ft
Prémium jegy 3 990,- Ft

Személyes jegyvásárlás

Tourinform Iroda - Óváros tér 2. Tel.: (88) 404 548, Hangvillában - Brusznyai u. 2. Tel.: +36 88 889 179, H - P 9:00 - 17:00 (ebédszünet 12:30 - 13:00) Szombat - Vasárnap zárva és a jegy.hu országos hálózatban.

A 250 éve született Beethoven V. (Sors) szimfóniájának nyitánya arra keresi a választ, hogy vajon változtathatunk-e a sorsunkon. Vajon ránk zuhan, mint a főtéma legendás, ikonikus 4 hangja - amely a V-betű Morse jele lett - és nincs előle menekvés? Vagy a saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat, ahogy a 75 éve elhunyt Bartók utal rá, amikor éppúgy feldolgoz román népi táncokat, mit a magyarság legősibb dallamait? Eleve elrendeltetett, vagy ember és nemzet is tettein keresztül lehet a sorsának kovácsa? Különösen érdekes a zene erejével tűnődni ezen a kérdésen a Trianon 100-as évforduló kapcsán. Gustav Holst – Mars tételével adós vagyok a közönségemnek, a tavalyi koncerteken elhangzott Jupiter és Vénusz után. Tartom magam az ígéretemhez, megszólal a Vörös Bolygó hangulata, amely egyaránt inspirálta a Gladiátor és a Csillagok háborúja filmzenéjét. Beethoven és Holst is emberfeletti erőket mozgat meg, ezt Bach C-moll Passacaglia és Fúgája tudja csak még magasabb dimenzióba emelni. Különösen izgalmas és megejtő ez utóbbi művet a karácsonyi ünnepkörben hallgatni. Az ember évezredek óta ünnepli december 24-én a fény születését. A kereszténység előtt is számos kultúra tekintett reményteli fordulópontként, istenek születésnapjaként erre a napra, hiszen a hosszú sötétség, az egyre fogyó napok után a születő fény volt az új élet, az új remény hírnőke. Bach Passacagliája szimbolikus. Negyedórányi sötét tónusú, de gyönyörű moll zene után, amelyben éppúgy megelevenedik a barokk kor emberének hétköznapi kilátástalansága, mint a ma emberének tanácstalansága egy – az életet megbénító – világjárvány idején, egy katartikus dúr zárással megszületik a fény. A mélyen hívő Bach szerint kapu ez a menyországba. De hogy a ma embere se riadjon meg ettől a magasztosságtól, hadd finomítsam úgy, hogy az ember jobbik arcát mutatja nekünk. A reménytelit, a szeretettelit, a bizakodót, az időtlen értékek felé fordulót, a minden nehézségen alázattal felülemelkedőt. Persze milyen más ember volna ez a „jobbik,” mint a „menybéli!?” Ezzel a művel indítja útnak a hallgatót a hangverseny a karácsony felé.

 Következő események:

2020.12.10
csütörtök, 18:00
Pápa - Karácsonyi Történetek 2020.

Hangversenyek és jegyrendelés

Következő hangverseny

2020. október 09. 18:00
Salgótarján - Elmarad! - Lords of the Organ IV.

Kapcsolat

Baráti Kör

Személyes koncertértesítők, kedvezmények