Biográfia

Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1500 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a klasszikus zenét és a hangszert. „Egy Koncert Kékben” című műsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t. VíziZene című produkciója a Dunán, a Rajnán és a Szajnán, minden évben kultúrakedvelő utazók vágyott úti célja. Játszott a Dán Koronahercegnőnek, Magyarország Miniszterelnökének, és a WHO-nak. Jótékonysági projektjeiben, közönségével együtt számos nemes célt támogat, melyek közül a legjelentősebb a Böjte Csaba testvér Tusnádi Gyermekotthonában élők jobb sorsa. A koncertjein nem csak a játékával, de a zenetörténetből vett érdekes háttértörténetekkel is rabul ejti közönségét. Iskolaprogramja keretein belül több mint 100 magyar iskolában szólaltak meg hangversenyei, közel 60 000 diák ismerkedett általa a klasszikus orgona zenével. A 2018-ban indított alapítványa az anyaország határain túl élő magyar közösségeknek szervez koncerteket magyar művészek közreműködésével, minden koncertre egy-egy öltésként tekintve két elszakított nemzetrész között. Tíz szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.

Rákász Gergely orgonaművész


Győr, 1977.12.23. 

Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon, mint az „Ország legfiatalabb koncertorgonistája”.Őt magát lepte meg leginkább, hogy fiatal kora ellenére megszaporodtak felkérései, és zenetörténeti kommentárjaival kiegészített előadásai mind több és több érdeklődőt vonzottak.Éppen ezért – alig néhány hangversenyt vállalva – igyekezett finomítani tudását. A régi korok céhes mesterlegényeinek példáján, mestertől mesterig vándorolva több nemzetközi hírű tanárt és koncertező művészt felkeresett, hogy tovább képezhesse magát.Eközben elvégezte az ELTE művész tanári szakát, ahol 2000-ben diplomázott.

1998-ban David DiFiore amerikai orgonaművész figyelt fel rá egy koncertjén, és turnéra hívta az Egyesült Államokba.1998-2002-ig a koncertezés mellett Magyar Rádió Intermezzo című műsorát szerkesztette és vezette, amely zenei válogatás azzal a céllal készült, hogy széles körben megismertesse és megkedveltesse a klasszikusokat.

2004-ben a Templomos Lovagrend sorai közé hívta, és lovaggá ütötte.2005-ben több hangversenykörút után tért haza végleg az Egyesült Államokból, és most főként Európában és Magyarországon dolgozik.„Szükségem van a hazai közegre, hogy felszabadultan dolgozhassak, és én itt vagyok otthon. Másrészről úgy vélem sok értéket kaptam Magyarországtól, és ha valaki elég szerencsés volt ahhoz, hogy fiatalon világot láthatott és tapasztalatokat gyűjthetett, szeresse annyira a hazáját, hogy a sok jóból amit tanult, hazahozza amit lehet. ”

– Nyilatkozta egy alkalommal.
2008-ban szülővárosa Győr Kulturális nagykövetének választotta.

Tematikus hangversenyeivel Rákász Gergely Magyarország minden nagyvárosában rendszeresen megfordul, de a vidéki kisközösségi koncertek is különösen fontosak a művész számára, mert egyik kitűzött célja, hogy az országban, és a történelmi Magyarország területén mindenütt magas színvonalú élőkoncertek szólaljanak meg. „...jól hangzik, ha mondjuk Seattle-ben adok egy koncertet és eljönnek rá kétezren, de ott a koncert a kétszázadik klasszikus zenei esemény lesz az évben. Egy magyar kisvárosban lehet, hogy csak a második. Hol jön létre nagyobb érték? (nyilatkozat a Vasárnap Reggel c. újságban 2011.05.08.)”

2000. Bach 250. Hangversenysorozat a szerző halálának 250-ik évfordulóján


2001-02. Romantika Light sorozat


2003-04. Barokk Light sorozat


2005. Mozart & Gershwin látványkoncert sorozat


2006. L'Orgue Monumentale sorozat
2007-08. Verdissimo - La Bella Italia sorozat
2008-09. Encore koncert sorozat 


2010-12. "Egy Koncert Kékben" - látványkoncert sorozat


2013. Illuminations élmény show


2014. Spirit sorozat és Vízizene a Dunán2013-as és 2014-es Karácsonyi sorozatain a közösségi érték, és élmény került a középpontba. 
Az Illuminations műsorban közönségével közös gyertyagyújtással indultak a hangversenyek, megidézve azokat a szeretteinket, akik épp nem, vagy már nem lehetnek velünk. A Spirit hangversenyeire koncertlátogatók saját készítésű díszekkel érkeztek, hogy együtt díszítsék a turné karácsonyfáját, így kapcsolva össze lélekben a sorozat látogatóit, így fordulva az ünnep valódi, régi értéke felé. Ez utóbbi sorozathoz díszkészítéssel Böjte Csaba nevelt gyermekei is hozzájárultak, egy jótékonysági program keretein belül, amelyben Csaba testvér Tusnádi nevelőotthonát támogatták a koncertekre érkezők.2015. Bach sorozat, #bachalley Orgona és Street Dance show, és Vízizene a DunánA 2015. nyarán debütált #bachalley című nagyprodukció Bach fúgákat állított színpadra Street Dance koreográfiákkal.
Bach fúga szerkesztése tiszta matematika, és az egyes szólamokat lépésről lépésre, hangról hangra követik az utcai táncosok mozdulatai. Így amiről a hozzáértők tudják, hogy zseniális muzsika és szerkesztés, az az utca embere számára is egy pillanat alatt érthetővé válik, nem titkolt céllal megint egy új közegbe juttatva el a klasszikus zenét, és értéket.

2016. Mozart turné, és Vízizene a Dunán és a Rajnán
2017. Lords of the Organ turné, és Vízizene a Szajnán


2017. Szeptember 11. WHO kongresszus megnyitó koncert a Dán Koronahercegnő és Magyarország Miniszterelnöke jelenlétében.

A művész nem csak hangversenytermekben és katedrálisokban játszik, hanem „Iskola Programot” indított, amelynek keretein belül zenés előadásokat tart minden tanuló korosztálynak.

„Vivaldi Négy Évszakától a Filmvászonig” és „Aranymetszés – Az Isteni Tökéletesség aránya” című előadását több mint 50.000 diák hallotta Magyarországon és Erdélyben.


 


Hangversenyek és jegyrendelés

Következő hangverseny

2019. július 27. 19:30
Budapest - Lords of the Organ III.

Kapcsolat

Baráti Kör

Személyes koncertértesítők, kedvezmények