Biográfia

Rákász Gergely orgonaművész
Győr, 1977.12.23.

Tizenöt évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, mindezidáig több mint 1000 fellépése volt Magyarország, Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc, és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. „Egy Koncert Kékben” című műsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon először a művészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a Street Dance-t. VíziZene című produkciója a Dunán és a Rajnán, minden évben kultúrakedvelő utazók vágyott úti célja.
Hét szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa Győr Kulturális nagykövete, Templomos lovag.

 

Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét, majd az iskolaévek alatt folytatta a koncertezést szerte Magyarországon, mint az „Ország legfiatalabb koncertorgonistája”. Őt magát lepte meg leginkább, hogy fiatal kora ellenére megszaporodtak felkérései, és zenetörténeti kommentárjaival kiegészített előadásai mind több és több érdeklődőt vonzottak. Éppen ezért – alig néhány hangversenyt vállalva – igyekezett finomítani tudását. A régi korok céhes mesterlegényeinek példáján, mestertől mesterig vándorolva több nemzetközi hírű tanárt és koncertező művészt felkeresett, hogy tovább képezhesse magát. Eközben elvégezte az ELTE művész tanári szakát, ahol 2000-ben diplomázott. 

1998-ban David DiFiore amerikai orgonaművész figyelt fel Gergelyre soproni koncertjén, meghívta az Egyesült Államokba tanulni és hangversenyezni, ahol sikerrel játszott öt városban egy éven belül.

1998-2002-ig a koncertezés mellett Magyar Rádió Intermezzo című műsorát szerkesztette és vezette, amely zenei válogatás azzal a céllal készült, hogy széles körben megismertesse és megkedveltesse a klasszikusokat.

2004-ben a Templomos Lovagrend sorai közé hívta, és lovaggá ütötte.

2005-ben több hangversenykörút után tért haza végleg az Egyesült Államokból, és most főként Európában dolgozik.

„Szükségem van a hazai közegre, hogy felszabadultan dolgozhassak, és én itt vagyok otthon. Másrészről úgy vélem sok értéket kaptam Magyarországtól, és ha valaki elég szerencsés volt ahhoz, hogy fiatalon világot láthatott és tapasztalatokat gyűjthetett, szeresse annyira a hazáját, hogy a sok jóból amit tanult, hazahozza amit lehet. ”

Gergely 2000-ben indította rendszeres magyarországi turnéit Bach halálának 250-ik évfordulója alkalmából, majd művészeti korszakokat bemutató tematikus hangversenysorozataival, Romantika Light, Barokk Light, LátványkoncertMozart & Gershwin, L’Orgue Monumentale, „VERDISSIMO – La Bella Italia” és a közkedvelt Karácsonyi Történetekkel örvendeztette meg a közönséget.

2008-ban szülővárosa Győr Kulturális nagykövetének választotta.

A művész nem csak hangversenytermekben és katedrálisokban játszik, hanem „Iskola Programot” indított, amelynek keretein belül zenés előadásokat tart minden tanuló korosztálynak. „Vivaldi Négy Évszakától a Filmvászonig” című előadását több mint 40.000 diák hallotta Magyarországon. Jelenleg az „Aranymetszés – Az Isteni Tökéletesség aránya” című vetítéssel összekötött diákműsor hallgatható.

2010-ben debütált "Egy Koncert Kékben" című látványkoncert koncepciója új műfajt teremtett, pótszékes teltházakkal és ismétlő előadásokkal futott, amelyre a klasszikus zene területén ritkán van példa.

2012. év végén jelent meg Organ Magic című új albuma, mely az orgonajáték határait feszegeti innovatív megoldásaival. A műsorból budapesti bemutató és 30 állomásos vidéki hangversenysorozat került szervezésre.
Ez utóbbi vidéki fellépések különösen fontosak a művész számára, mert egyik kitűzött célja, hogy a vidéki városokban is magas színvonalú élőkoncertek szólaljanak meg.

„...jól hangzik, ha mondjuk Seattle-ben adok egy koncertet és eljönnek rá kétezren, de ott a koncert a kétszázadik klasszikus zenei esemény lesz az évben. Egy magyar kisvárosban lehet, hogy csak a második. Hol jön létre nagyobb érték? (Vasárnap Reggel)”

2013-as és 2014-es Karácsonyi sorozatain a közösségi érték, és élmény került a középpontba.
Az Illuminations műsorban közönségével közös gyertyagyújtással indultak a hangversenyek, megidézve azokat a szeretteinket, akik épp nem, vagy már nem lehetnek velünk. A Spirit hangversenyeire koncertlátogatók saját készítésű díszekkel érkeztek, hogy együtt díszítsék a turné karácsonyfáját, így kapcsolva össze lélekben a sorozat látogatóit, így fordulva az ünnep valódi, régi értéke felé. Ez utóbbi sorozathoz díszkészítéssel Böjte Csaba nevelt gyermekei is hozzájárultak, egy jótékonysági program keretein belül, amelyben Csaba testvér Tusnádi nevelőotthonát támogatták a koncertekre érkezők.


2015. tavaszán Erdélyi hangversenykörútján bemutatásra került Bach, Vivaldi & Co. műsora, amely a Bach év alkalmából a barokk mester korába kalauzolta a résztvevőket.
2015. nyarán debütált #bachalley című műsora. A cím szójáték Bach nevével, miközben szándékosan rosszul betűzi a hátsóutca szót. Szellemes üzenet ez, hogy azok, akiknek eszébe se jutna önmagáért Bach koncertre menni, hátha a hátsó utcából, a Street Dance, a hip-hop világából mégiscsak odatalálnak. A műsor a legfiatalabb generáció felé nyit, de mégis megtartja a klasszikus zene méltóságát. Miközben a színpadon Bach zenéje szólal meg, hip-hop táncosok lépésről lépésre lekövetik Bach fúgáinak matematikáját, érzékeltetve annak fantasztikus rendszerét. Elképesztő művészi feladat ez, hiszen Bach évszázadokat kiállt muzsikáját úgy viszi a széles közönség elé, hogy az nem kompromittálódik, épp ellenkezőleg, az utcai tánc világát emeli fel Bach-hoz.
A #bachalley projekt teltházzal futott a Budapesti Nyári Fesztiválban, és a győri bemutatóra három nap alatt elfogytak a jegyek.
2015. őszén jelent meg hetedik szólóalbuma BACH címmel, a barokk mester műveiből válogatva.
2015. decemberében a Bach év zárásaként "Bach 4 X-mas" című karácsonyi műsora minden állomáson teltházzal futott.

2016. tavaszán a Mozart emlékévben "Mozart - Egy kis romantikus éji zene" címmel turnézott Erdélyben. Ebben a műsorban Mozart mellett a Liszt évforduló alkalmából Liszt Ferenc művei is szerepelnek.
 


Hangversenyek és jegyrendelés

Következő hangverseny

2018. április 25. 19:00
Csíkszereda - Lords of the Organ II.

Kapcsolat

Baráti Kör

Személyes koncertértesítők, kedvezmények