Sajtómegjelenések

Miként vélekednek az esküvôrôl a sztárok - RÁKÁSZ GERGELY, a lovagias, romantikus és sármos orgonamûvész

2017.02.27.

Magazinunk körkérdéseire Rákász Gergely, a méltán híres orgonamûvész válaszolt, aki elsô hangversenyét, mint az ország leg atalabb koncertorgo- nistája, 15 évesen adta elô. A több mint ezer koncertet maga mögött tudó atalember 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, majd Amerika után meghódította Európát és Magyarországot is. Egyedi látás- módja atalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új mûfajt teremtett, melyben képzômûvészet, tánc, és színészi játék segítségé- vel tízezrekhez közelítette a mûfajt és a hangszert. „Egy Koncert Kékben” címû mûsorát közel 30 000-en nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon elôször a mûvészi paletta két talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a StreetDance-t.

 


- Házasság? Voltál már nôs?
- Vagyok.
- Álltál már oltár elôtt?
- Igen. Élveztem.
- Milyen szerepben?
- Vôlegényként, de orgonamûvészként is gyakran ott állok, vagyis ülök.
- Hogyan fogalmaznád meg te magad a házasság lényégét?
- Szövetség. két fél egésze, amiben egy meg egy, az több, mint kettô.
- Te "házasodós" típus vagy?
- Egyáltalán nem. Különleges ember kellett hozzá.
- Te magad esküvô elôtt kitôl kértél, kitôl fogadtál el szervezési, stílus vagy bármely tanácsot?
- Mivel én magam általában csak felkapok egy smart casual-t, ha elin- dulok, amikor ilyen nagy nap érkezik, szerettem volna biztosra venni a dolgaimat. Butor Kriszta évek óta stylist-ként dolgozik a hangverse- nyeimen, és becsukott szemmel is tudja, mi áll jól nekem, és mi nem. Ô és a gyôri Carlo Benetti divatház munkatársai állították össze a szettemet.
- Amikor elérkezett az idô, akkor te kérted meg a feleséged kezét, vagy vártál, hogy ô szóljon, hogy kész a házasságra?
- Részemre ez annyira evidens, hogy számomra még a kérdés is meglepô. Persze, hogy én. Old school típus vagyok, én még megta- nultam melyek a fér szerepek. Elveszem a hölgyek kabátját az étte- remben, tudom, ki megy be elôbb, kinyitom a kocsiajtót. Még jó, hogy én kértem meg. Még arról is gondoskodtam, hogy fotó készüljön a meglepetés lánykérésrôl.
Szerinted milyen a „jó” lánykérés? Romantikus? Meglepô? Különle- ges? Meghitt? Vicces? Vagy ...
- A jó lánykérés olyan, mint a partnerek. Mi a feleségemmel klasszi- kus értékek mentén élünk, és sokat ugratjuk egymást. A lánykérés is olyan volt. A Schönbrunni kastélyban viccelôdtem a fotó kedvéért, letérdeltem a gyönyörû parkkal a háttérben, mire Kata mi mást mon- dott volna, hogy ez úgy az igazi, ha gyûrû is van hozzá. Hát volt... És ezzel együtt volt meglepetés, romantika, különlegesség. De száz és száz gyönyörû forgatókönyv létezik, és ha egy pár nem akar kibújni a bôrébôl, akkor biztosan jól is sül el a lánykérés.
- Milyen férjnek tartod magad? Romantikus? Hôs? Családcentrikus? Szerepvállaló? Továbbra is önálló életet élô? Vagy éppen papucs?
- A privát szféra nagyon fontos. Attól, hogy életünk egy részét ösz- szekötöttük, nem lógunk folyton egymás nyakán. Hozzáteszem évi 60-70 koncerttel több országban ez nem is volna egyszerû. Márton am születése azonban sokat változtatott rajtam. Ha csak tehetem, felkerekedek még a koncert után, noman visszautasítom a protokoll vacsorákat, hogy másnap együtt reggelizhessünk.
- Szerinted ki a jobb szakács a konyhában? A nô vagy a fér ?
- Az, aki többet gyakorolja. Én magam inkább csak a szabadban sze- retek fôzni.
- Mondj egy házimunkát, szerepet, ami szerinted a „nô” feladata?
- Anyaság. Meleg, ( zikailag) könnyû, és gondoskodó dolgok.
- Mondj egy házimunkát, szerepet, ami szerinted a „fér ” feladata?
- Apaság. Ésszerû, ( zikailag) nehéz, és gondoskodó dolgok.
- Hagyod magad kényeztetni vagy inkább te szereted kényeztetni a pá- rod?
- Is-is. Attól függ, kinek van éppen több energiája, és ki szorul rá.
- Mit gondolsz a jövôrôl? Mikor, miért lesz majd életed legboldogabb napja?
- A boldogság nem egy napon jön el. Aki ezt várja, egész életére szerencsétlen nyomorult lesz. A boldogság ma reggel volt, amikor Márton mosolygott. Tegnap este, amikor szép volt a naplemente az autópályán, és közben Mozart szólt. Akkor van, amikor hazaérek, már mindenki alszik, de oda van készítve a vacsorám, egy szmájlival a te- tején, és pont az, amire titkon fájt a fogam. Amikor decemberben felmegyek a Kongresszusi Központ színpadára és a lépcsôkön elmúlik majd az ôrlô feszültség és csak a zene marad. A boldogság egy állapot, amiben a helyén kezeljük a világot. Gyengédek vagyunk, amikor az kell, és gerincesek, amikor az. A boldogság az, ami nem eljön, hanem, amit az ember megteremt maga körül és magának.
Rákász Gergely - Mozart Christmas Edition címû koncertsorozatával decemberben 17 helyszínen és idôpontban varázsolja el a közönséget. Megjelent CD-i: Karácsony és Orgona; Organ Magic; Egy koncert kék- ben; Verdissimo - La Bella Italia; Ráadás - Encore Greatest Hits; Mozart - Gershwin; Bach; Gershwin - Ravel - Strauss;


Hessling Hegyi Erika

 


Hangversenyek és jegyrendelés

Következő hangverseny

2021. szeptember 25. 20:00
Sárvár - Lords of the Organ IV.

Kapcsolat

Baráti Kör

Személyes koncertértesítők, kedvezmények