Sajtómegjelenések

Mécsvilág: A Rákász jelenség - Varázslatos orgonakoncertek Mátészalkán

2017.02.22.

 

 

Hogyan lehetséges az, hogy három egymást követő előadáson, mintegy 1.300 általános és középiskolás diák feszülten, olykor drámai csendben figyel egy klasszikus zenei műsort? Hogyan történhet az meg, hogy nem szólal meg egyetlen mobiltelefon sem, nincs egyetlen idétlen beszólás, nincs feszengés a nézőtéren? Hogyhogy szűnni nem akaró vastapssal köszönnek meg diákok egy „komolyzenei” programot? Mi az, hogy a gyerekek között még napok múltán is beszédtéma egy orgonakoncert? Azt hiszem a válasz egyszerű, és bonyolult is. Ha az egyszerű válasszal beérjük, akkor az ennyi: A színpadon, Rákász Gergely!
Ha valamivel elemzőbben állunk a dologhoz, akkor már mást is láthatunk. Mégpedig a munkát. A nagyon kemény, tudatos munkát. Mert bármilyen jól hangzana, de ma már nem elég az, hogy valaki erős, kisugárzó személyiségével megjelenjen a nagyérdemű előtt, nagyon érdekes dolgokat mondjon, kiválóan játsszon a hangszerén. Persze, ez az alap, ami nélkül a munkának, a tudatosságnak sincs értelme. De Rákász Gergely pontosan tudja, hogy új nyelven is kell beszélnie. Úgy kell Bachról, Beethovenről, Mozartról mesélnie, mintha Ők is közöttünk élnének, a mai eszközöket használnák, mintha eleven emberek lennének. Így aztán amikor a hangszeréhez ül, és orgonálni kezd, mindnyájan azt érezzük, hogy nem kétszáz év szól hozzánk, hanem egy friss, mai fülnek is kellemes, mély értelmű muzsika, ami könnyedén veszi fel a verseny a mai – zenének nevezett – irányzatokkal. Rákász Gergely azt is tudja, hogyha óriási kivetítőn megjeleníti mindenki számára a kezeit és a lábait, miközben muzsikál, a közönség arra is rádöbbenhet, hogy a hangszertudás nem valamiféle két kattintással az internetről beszerezhető tulajdonság. Hanem valami olyan fáradságos, és mégis gyönyörű dolog, amire érdemes valakinek akár az életét is feltenni. S, ha ezt valóban megérti, akkor tisztelni is kezdi. De Rákász Gergely azt is tudja, hogy a felnövekvő generációkkal közvetlenné kell tennie a személyes kapcsolatot, ezért a facebook-os jelenlét mellett, ha teheti, ellátogat azokba az iskolákba, ahonnan a diákok a koncertjeire érkeztek. Mátészalkán a Széchenyi István katolikus és a Képes Géza iskolákban találkozhattak Vele a gyerekek.
A Képes történelemteremben még rendhagyó órát is tartott, természetesen zongorakísérettel. Rákász Gergely tehát tudatosan igyekszik a zene, és úgy általában is az igényes, értékelvű élet szeretetére nevelni. Ez a nevelés, ez a példa azonban ránk felnőttekre is ránk fér, mégpedig azért, hogy abban a médiatengerben, amit ránk zúdítottak, képesek legyünk eligazodni, képesek legyünk választani. Talán ezért töltöttük meg most is esti nagykoncertjén a Szalkai László termet, és éreztük azt, hogy Bach, Beethoven, Mozart felemel, és évszázadok múltán még mindig arról szól, ami az emberi lényegünk.

Pénzes Ottó

 


Hangversenyek és jegyrendelés

Következő hangverseny

2021. szeptember 25. 20:00
Sárvár - Lords of the Organ IV.

Kapcsolat

Baráti Kör

Személyes koncertértesítők, kedvezmények