Sajtómegjelenések

Halasi Tükör - Mozart a jó Isten mosolya

2017.02.22.

Már hagyomány, hogy Rákász Gergely Kiskunhalason adja az év utolsó hangversenyét. Ez idén is így lesz: a népszerű koncertorgonista december 30-án este fél 6-kor a Református Imaházban zenél. Ezúttal Mozart, Bach és Beethoven lesznek a vendégei. Az előadásra jegyeket a Halasmédia Szerkesztőségében és a művelődési központban lehet váltani.

 

 Új hangversenyed címe: Mozart – Christmas edition. Ismét nálunk búcsúztatod koncerttel az óesztendőt. Tavaly azt mondtad, kisfiatok született, és lehet, hogy nem enged el már a feleséged a jövőben a két ünnep között. Mivel győzted meg?
Azt mondtam neki, hogy januárban meg is fog unni…
A plakátra Mozart korabeli ruhába öltöztél. A koncertre is így jössz?
Az elég kényelmetlen jelmez volt, a műsor meg nehéz. Olyan ruhába fogok jönni, amiben jól tudok játszani, de az esztétikai élmény sem marad el.
A nagyhírű zeneszerző 260 éve született. Hogyan köszöntöd?
Tulajdonképpen ő maga az ajándék. Az ő művészetét, az ő szellemét adom át a kedves hangverseny-látogatóknak. Több irányból közelítem meg Mozartot, hogy jól érthető legyen. Nagyon színes műsor.
Milyen műveket választottál tőle?
Nagyon különböző típusúak vannak terítéken. A műsort hármas tagolás alapján állítottam össze. Mozart nagyon komolyan vette a lélek nemesítését. Ez akkor valósítható meg, ha az ember, szépséggel, bölcsességgel és erővel él. Ezt komponálja meg a Varázsfuvolában. A hősei és velük együtt a nézők is átmennek ezen a hármas beavatáson. Először a szépség próbáján, később a bölcsesség és az erő állomásain. Utána történik meg a szemléletváltás bennük. Rájönnek, hogy Sarastro nem olyan sötét alak, az Éj királynője meg nem olyan jó fej, mint amilyennek gondolják. Igazából ebben a nemesedés, a folyamat a fontos. Nyúltam Mozart ötletét, és ugyanolyan tagolás szerint építettem fel a hangversenyt.
Nevezetesen?
A koncert eleje a szépség világába kalauzol bennünket. Itt játszom Mozart variációit egy francia gyermekdalra. Ezt Hull a pelyhes fehér hóként ismerjük Magyarországon. A Kis éji zene részlete, a Románc és egy templomi szonáta követi Mozarttól.
Kik, mely szerzők lesznek a vendégeitek Mozarttal a koncerten?
Bach és Beethoven. Bachhal az előzmények világába kalandozunk egy kicsit, Beethovennel pedig a későbbi korok irányába indulunk el. Bachhal és egy csodálatos Fantázia és fúgával a bölcsesség birodalmába lépünk. Ez nagyon erősen szerkesztett, precíz és pontos mű. Kicsit olyan, mint egy matematikai egyenlet. Azután Beethoven vezet át bennünket az erő birodalmába. Tőle a Holdfény szonátát játszom. Egy picit kilengünk így a Mozart-évfordulóból előre is, hátra is. A koncertet az erő eszenciájával, Mozart f-moll fantáziájával zárom. Ritkán játszott, rendkívül nehéz, de csodálatos mű. Szívből remélem, hogy Kiskunhalason ugyanolyan hatással lesz majd a kedves egybegyűltekre, mint az eddigi közönségeimre, és nagyon szeretik.
Hogyan jellemezhető Mozart, mint ember és mint zeneszerző a jelen korból visszatekintve munkásságára?


Hangversenyek és jegyrendelés

Következő hangverseny

2021. szeptember 25. 20:00
Sárvár - Lords of the Organ IV.

Kapcsolat

Baráti Kör

Személyes koncertértesítők, kedvezmények