Sajtómegjelenések

Családinfó - Létezhet Vajon igényesebb Emberiség

2015.12.07.

Létezhet vajon igényesebb emberiség?


Rákász Gergely 15 évesen adta első orgonahangversenyét. Azóta is emberek ezreit vonzza be egyedi előadásmódjával. A műsorszámok között zenetörténeti kommentárokkal színesíti koncertjeit. Az Egyesült Államokban tanult és hangversenyezett. Szülővárosa, Győr kulturális nagykövete és a Templomos Lovagrend tagja. Idén télen ünnepi koncertsorozatot tart az ország több templomában.

Nem szokványos hivatása van. A környezete hogyan fogadta elhatározását?


Szüleimhez közel áll a művészet. Édesapám kántorkodott, énekel és zongorázik. Édesanyám szintén énekel és hegedül. A saját családomat tekintve, feleségem is muzikális és a közel 8 éves ismeretségünk alatt már beleszokott az életmódomba, a kisfiam pedig ebben fog felnőni. De mind tudják, hogy az ember munkát válthat, de hivatást nem, így tolerálják a nehézségeket.


Az Ön hivatásában mi a kihívás?


Nehéz lenyelni a békát, hogy nem lehet magas kultúrát adni a tömegeknek. A művész élvezi azt amit csinál, kikívánkozik belőle, szeretné minél szélesebb körnek megmutatni. Egyfajta művészi ego ez, hogy másoknak öröme legyen abban, amit alkotunk. Lényegében minden előadó ezt szeretné. De a cél mégiscsak a jobb emberiség kell, hogy legyen, egy művész nem célozhat lejjebb. Kultúremberként azzal, hogy eleven kapcsolatunk van Michelangelóval vagy Madách Imrével, ezen az úton járunk. Ezt az utat szeretném a munkámmal sokak számára bejárhatóvá tenni.


Idén ünnepeljük Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulóját. Az ő műveiből épül fel a téli koncertsorozat műsora. Milyen tematika mentén kerültek be a darabok az előadásokba?


Forrest Gump azt mondaná erről, hogy Bach és az orgona úgy illenek össze, mint borsó és a héja. De a karácsony és az orgona is pontosan ugyanígy tartozik össze, ez adja a zenei gondolatot. A szellemi pedig az, hogy ha egy pillanatra megfosztjuk az Istenképünket a mítoszoktól, akkor azt a rendet találjuk, ami összetartja az Univerzumot, pl. a gravitációt. Szerintem Isten ezzel a megkérdőjelezhetetlen renddel egyenlő, és ez köszön vissza Bach orgonaműveiben is. Bach hallgatása Istennel való beszélgetés. Olyan transzcendens élményben van részünk, amit legalább egy évben egyszer érdemes átélni. Igazi lelki táplálék.


A klasszikus zene napjainkban nem a legnépszerűbb műfajok közé tartozik, a fiatalok körében pláne nem. Egy korábbi interjújában nyilatkozta, hogy „Meg kell találni azt az embert, akinek az üzenet szól.” Hogy látja, a mai felgyorsult világban mennyire sikerül ez?


Dolgozni kell rajta, és aki megmozdul, rá már lehet hatni.
Ez a megmozdítás azonban véleményem szerint nagyon keskeny mezsgyén lehet csak valóban életképes. Úgy kell a XXI. század emberének impulzusszintjére emelni a klasszikusokat, hogy ne veszítsenek az üzenetükből, és ne egy lézershow vigye a prímet ott, ahogy értéket akarunk közvetíteni. Ilyen volt idén a #bachalley című koncertem, ahol hip-hop táncosok kapták a feladatot, hogy Bach fúgáit érdemben megmutassák. Fel kellett nőniük a feladathoz, de gyönyörű volt látni, ahogy a fiatalokat maga a feladat felemelte. Az pedig, hogy a koncerten tinik visítoztak Bach zenéje alatt, eddigi karrierem alatt, egyedi élmény.


A zenész sem zenél minden percében. Mit szokott szabadidejében csinálni, mivel töltődik fel egy-egy fellépés után?


Nagyon fontos az életemben a sport, anélkül nem működök. Rendszeresen járok úszni és biciklizni. Ahogy már a görögök is mondták edzet testben edzett lélek.
Rengeteget olvasok, így tudok töltődni.

Varga Nóra Viktória


Hangversenyek és jegyrendelés

Következő hangverseny

2021. szeptember 25. 20:00
Sárvár - Lords of the Organ IV.

Kapcsolat

Baráti Kör

Személyes koncertértesítők, kedvezmények